AGRA glava slo1

56. MEDNARODNI KMETIJSKO-ŽIVILSKI SEJEM

AGRA, 56. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem, je največji in najpomembnejši tovrstni sejem v tem delu Evrope. Tak je, ker mu je uspelo v sodobnost prenesti stoletja strasti do obdelave zemlje in izkušenj pridelave kakovostne hrane iz starejših na nove generacije. Tak bo tudi jutri, saj zagotavlja transfer novih poslovnih in strokovnih znanj, spoznanj in tehnologij iz mlade v zrelo generacijo pridelovalcev in predelovalcev.

Sejem AGRA 2018 bo to še posebej dokazoval in poosebljal. V sejemsko dogajanje se bodo intenzivno vključili mladi kmetje in podeželska mladina. Predstavili bodo generacijsko prenovo, ki jo spremljajo digitalizacija, inovativnost, znanje in povezovanje. Da so na pravi poti, bodo dokazali tako, da nam bodo ponudili v pokušnjo svoja vina, pridelke in izdelke. Skupaj z njimi bomo uprli oči v izzive mladih kmetov in razvojne perspektive v kmetijstvu, ki so izzivi preživetja človeštva in blagostanja vseh nas v prihodnosti.

Prizadevanjem mladih pridelovalcev se bodo z razstavnimi prostori in dejavnostmi pridružile država partnerica sejma AGRA, številne gostujoče regije in države ter najvidnejše slovenske državne, zbornične, gospodarske in strokovne institucije.

Podprle jih bodo vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske in gozdarske mehanizacije, novosti na področju opreme in sredstev za pridelavo človeku in okolju prijaznih živil ter vrhunski pridelki, prehranski izdelki, jedi, vina in produkti slovenske živilsko predelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij.

Predstavitve več kot 1800 razstavljavcev iz več kot 30 držav bodo oživele strokovne predstavitve avtohtonih živali, govedi, konjev, prašičev in drobnice v hlevih in maneži, predstavitve čebelarstva, malih živali ter rib v ribniku.

Posebne poudarke jim bodo dodale delavnice in vodeni ogledi na osrednjem sejemskem vrtu, na permakulturnem in demonstracijskem vrtu ter v trajnih nasadih hmelja, slovenskega trsnega izbora, starih sort jablan in v gozdno parkovnem nasadu, tehtni strokovni posveti, pomembna poslovna druženja, stanovska in družabna srečanja ter tržnice, pokušnje, tekmovanja in zabavni dogodki.

Pomembno je tudi, da bodo kakovost predstavljenega na sejmu pred samo sejemsko prireditvijo strokovno stehtala Mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov, Mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, Odprto državno ocenjevanje vin - Vino Slovenija Gornja Radgona, Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo in Mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme. Bienalno se jim v letu 2018 pridružuje tudi slovenski oskar za embalažo, ki bo predstavil nagrajene izdelke v okviru sočasnega mednarodnega sejma embalaže, tehnike pakiranja in logistike INPAK.

Sejem AGRA 2018 bodo z obiski počastili evropski kmetijski ministri, visoki gospodarski predstavniki iz vseh kontinentov ter več kot 120.000 obiskovalcev, med katerimi izstopajo poslovneži, strokovnjaki, kmetovalci, predelovalci in najzahtevnejši potrošniki. Ostanite strokovno in poslovno mladi. Vljudno vabljeni k poslovnemu in strokovnemu sodelovanju na 56. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA 2018!

 

agra 2018 naslovnicajpg Page1

 

AKTUALNO 2018

 

EEn 01 02    MRA 03 

 

KOOPERACIJSKO SREČANJE MEET4BUSINESS

Mariborska razvojna agencija/Enterprise Europe Network organizira kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS Agra 2018, ki bo potekalo 28 avgusta 2018 v Gornji Radgoni v okviru 56. Mednarodnega Kmetijsko Živilskega Sejma AGRA 2018. AGRA, 56. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem, je največji in najpomembnejši tovrstni sejem v tem delu Evrope. Tak je, ker mu je uspelo v sodobnost prenesti stoletja strasti do obdelave zemlje in izkušenj pridelave kakovostne hrane iz starejših na nove generacije. Tak bo tudi jutri, saj zagotavlja transfer novih poslovnih in strokovnih znanj, spoznanj in tehnologij iz mlade v zrelo generacijo pridelovalcev in predelovalcev.

Več informacij in vabilo

Prijava

 

 

AGRA 2017

Fotogalerija

 

RODOVITEN, 55. MEDNARODNI KMETIJSKO-ŽIVILSKI SEJEM AGRA

»Zaključujemo 55. sejem AGRA in kot organizatorji smo lahko več kot zadovoljni, saj lahko o njem govorimo v samih presežkih: 1820 razstavljavcev iz 36 držav na 72 tisoč kvadratnih metrih razstavnih površin je največ, kar je bilo predstavljeno na Agri v zgodovini tega sejma. Pa tudi dežela partnerica je bila največja država na svetu. Ljudska republika Kitajska se je prvič predstavila s svojo nacionalno predstavitvijo s kar 24 podjetji. Poleg Kitajske je bilo še nekaj dežel, ki so se na Agri predstavile prvič. To so tiste, ki so sodelovale na mednarodni konferenci srednje - in vzhodnoevropskih držav pobude 16+1. Bilo je tudi največ spremljevalnih dogodkov, kar 160, od tega čez 90 strokovnih posvetov, predavanj, okroglih miz o najaktualnejši problematiki v kmetijstvu in vsakdanjemu življenju.

Podelili smo čez 1200 medalj s šestih mednarodnih strokovnih ocenjevanj kakovosti, kar je 5 odstotkov več kot prejšnja leta. Največ je bilo tudi eminentnih gostov, če naštejem samo nekatere: od kmetijskega ministra Ljudske republike Kitajske, štirih ministrov srednje - in vzhodnoevropskih držav ter kar 16 ministrskih delegacij iz Evrope. Veliko je bilo gospodarskih delegacij. Nenazadnje je bil tukaj celotni politični vrh Slovenije, ob predsedniku republike, ki je sejem odprl, še predsednika DZ in DS, predsednik vlade, pet ministrov: za gospodarstvo, za delo, družino in socialne zadeve, za obrambo, za zamejce in seveda minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je sodeloval na vseh pomembnih dogodkih.

Sejem AGRA 2017 je potekal v znamenju trajnostnega turizma za razvoj, trajnostnega kmetovanja, hrane iz bližine. Če bi iz vseh vsebin potegnili rdečo nit, ki je prepredala strokovne in druge dogodke, bi lahko rekli, da je bila v trajnostnem razvoju in podnebnih spremembah. O teh temah so govorili skoraj vsi pomembni predstavniki, tako na področju politike kot stroke.
Za sejem je izrednega pomena sodelovanje vseh ključnih državnih strokovnih, poslovnih, zborničnih in državnih institucij na čelu z MKGP, ki je razen z razstavnim prostorom dajalo glavno vsebino tudi strokovnemu delu dogajanja. Pomembno pa je tudi, da na Agri 2017 razstavljavci niso ponujali vse, pač pa najboljšo kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo, opremo in drugo, kar je namenjeno kmetijstvu ter tisto, kar prihaja iz kmetijstva v obliki vrhunskih pridelkov in izdelkov živilske predelave.

Skupna ugotovitev razstavljavcev in gospodarstvenikov, ki so obiskali sejem je, da je v kmetijski in živilsko-predelovalni industriji še veliko priložnosti. Pridelati znamo vrhunske pridelke, vendar je cena, ki jo dosežemo, prenizka. Vanjo bi morali vključiti tudi trajnostni razvoj in preprečevanje posledic podnebnih sprememb.

Več kot 120.000 obiskovalcev sejma v šestih dneh, med katerimi jih je bilo preko 15 odstotkov iz tujine, je več kot smo v teh sušnih avgustovskih dneh lahko pričakovali. Pomembno je, da se je na sejmu razvijal optimizem, ki sloni na zadovoljnih obiskovalcih in razstavljavcih.«

Celotna zaključna informacija

 

OSEBNA IZKAZNICA AGRA 2017

  • 1.820 razstavljavcev
  • 36 sodelujočih držav
  • 24.000 m2 razstavnih površin v halah
  • 29.000 m2 zunanjih razstavnih površin
  • 3.000 m2 razstav živali
  • 15.300 m2 vzorčnih nasadov, maneža
  • Skupaj 71.300 m2 razstavnih površin
  • Število obiskovalcev 2017 – 120.000

 

 

 

 

AGRA 2016

 

Zaključno poročilo

Fotogalerija

  

Spletna stran uporablja piškotke.

Z uporabo spletne strani se strinjate tudi z uporabo piškotkov.

Se strinjam