Pomladni-glava-slo

POMLADNI SEJEM gradbeništva, energetike, komunale in obrti

 Termin sejma: 31. 3. - 2. 4. 2016
 
 Banner Eko dezela 3 BanerZelenaSlovenija150x100

 

 

Pričnite novo sezono gradnje, obnove in bivanja z naravo na POMLADNEM SEJMU v Gornji Radgoni! 

  

POMLADNI SEJEM IN SEJEM GREEN V GORNJI RADGONI ODPRLA NOVO SEZONO GRADNJE, OBNOVE IN BIVANJA Z NARAVO

»Pomladni sejem, ki združuje gradbeništvo, komunalo, energetiko in obrt, je ponujal optimizem in rešitve. Ob podjetjih z izdelki za gradbeništvo, komunalo in energetiko so izstopali obrtniki, ki so v obrtni ulici ponujali svoje izdelke, znanje in storitve. Obiskovalci so lahko spoznavali obrtne poklice in dobili koristne informacije, se sami v njih preizkusili, pa tudi tekmovali. Predstavile so se gradbene in okoljske poklicne, srednje ter visokošolske in univerzitetne izobraževalne ustanove. 150 razstavljavcev iz 5 držav na 8200 m2 razstavnih površin se ni odpovedalo optimizmu in prepričanju, da so te dejavnosti pomembne za razvoj in standard vsake družbe.

Trajnostne tehnologije in zeleni življenjski slog, ki jih je vzporedno predstavljal 3. sejem GREEN pa so nakazale razvoj, ki bo jutri edini možen, če želi človeška civilizacija na tem planetu še nekaj časa živeti. Elektro mobilnost, avtomobil iz recikliranega materiala, naravni materiali in gradnja z naravnimi materiali, zdravilne sadike, ekološka semena, ekološki projekti in naravni parki so le drobci iz vsebine, ki jo je predstavljal sejem GREEN. 70 razstavljavcev iz 4 držav je bilo takih, ki verjamejo v koncept trajnostnega razvoja, pa čeprav jim glavni igralci globalnega gospodarstva pri tem ne pustijo veliko priložnosti.

Vso to graditeljsko in trajnostno ponudbo ter brezplačne nasvete strokovnjakov, smo želeli približati najširšemu krogu obiskovalcev, zato smo vsem omogočili prost vstop in brezplačno parkiranje. Starši so si lahko z roko v roki z mladimi ogledali široko paleto perspektivnih obrtnih poklicev in skupaj z njimi izbrali smer izobraževanja, ki ima potencial za bodočo zaposlitev.
Priložnost, da spoznajo in izkoristijo ponudbo novih izdelkov, storitev in znanja za to, da bodo jutri lažje sprejemali odločitve, pomembne za naše vsakdanje življenje in za trajnostni razvoj celotne družbe, je izkoristilo blizu10.000 obiskovalcev«

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma ob zaključku Pomladnega sejma in sejma GREEN

 

POMLADNI SEJEM

Pomladni sejem je od 31. marca do 2. aprila v Gornji Radgoni ponujal gradbeništvo, obrt in zaključna dela v gradbeništvu, urejanje okolice, gradbeno mehanizacijo, kritine, okolju prijazno ogrevalno in klimatizacijsko tehniko, les v gradbeništvu in bivanju, komunalni, vodovodni in kanalizacijski program ter čistilne naprave. Pomladni sejem je krasila tudi razstava inovativnih lesenih izdelkov Čar lesa. Obiskovalcem so o nepovratnih sredstvih in ugodnih posojilih za večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb svetovali strokovnjaki Ekosklada, brezplačna energetska svetovanja pa so jim nudili strokovnjaki ENSVET. Gradbeni inštitut ZRMK je poskrbel za individualne gradbene nasvete in predavanja. Mladi so predstavili gradbeno in okoljsko izobraževanje na vseh nivojih. Pomerili so se na tekmovanju v kamnoseštvu Sloveniaskills za uvrstitev na evropsko tekmovanje Euroskills. Izjemno število bodočih strokovnjakov sta pritegnili tekmovanji v polaganju keramičnih ploščic za srednješolce in tekmovanje v izdelavi fresk za osnovnošolce.

 

SEJEM GREEN

Sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN je predstavljal naravne parke, elektro mobilnost, naravne materiale, 3D tiskanje in skeniranje, trajnostna oblačila, zeleno gradnjo, prezračevanje in čiščenje, obnovljive vire energije, ekološko pridelavo, sadike, semena, rokodelstvo in trajnostno obrt ter socialno podjetništvo.
Mnogi obiskovalci sejma so se pridružili družbeno odgovorni pobudi Komunale Brežice in njihovi akciji brezplačne menjave rabljenih a še uporabnih stvari »PRINESI – ODNESI«. Lastnike je zamenjalo 60 najrazličnejših uporabnih izdelkov. Potekala pa je tudi akcija Daj naprej in podari sonce za zbiranje donacij za invalidne otroke. Pestra zelena ponudba in dogajanje sta pritegnila veliko obiskovalcev, ki razmišljajo trajnostno.

 

SEJEMSKO JE SPREMLJALO TEHTNO STROKOVNO DOGAJANJE

V četrtek, 31. 3. Je potekal Komunalni posvet KOGRA 2016 o izgradnji in vzdrževanju komunalne infrastrukture, ki ga je organiziral Inštitut za javne službe v sodelovanju z Zbornico komunalnega gospodarstva, Skupnostjo občin Slovenije, Združenjem občin Slovenije in Združenjem mestnih občin.
Sledil mu je posvet Hiša za jutri - skoraj nič-energijska gradnja in prenova v organizaciji Gradbenega inštituta ZRMK in Gospodarske zbornice Slovenije.
Skupnost občin Slovenije in spletni portal Ekoglobal.net sta pripravila posvet Obnovljivi viri energije, razvojna priložnost slovenskih občin.
Pomurski tehnološki park je pripravil »Podjetniški roadshow«, je bil odlična priložnost za posameznike, ekipe in podjetja z inovativnimi idejami in potencialom globalne rasti.
Na odprtju sejma je bil podeljen Znak kakovosti v graditeljstvu 2016 v organizaciji Gradbenega inštituta ZRMK.
Somišljeniki Ekoci – Eko civilne iniciative pa so se srečali na posvetu: »Kako združiti potenciale, znanja in resursov za obuditev tekstilne in ostalih industrij od semena do inovativnih izdelkov?«. Razglasili so tudi javni natečaj » Ekoci - Green Design« za izdelavo najbolj inovativnih tekstilnih izdelkov iz industrijske konoplje, lanu in volne ter ostalih naravnih materialov.

V petek 1. 4. je sejem gostil posvet »Krožno gospodarstvo: Zelena javna naročila in družbena odgovornost«, ki ga je organizirala Etri skupnost, ekologija, ergonomija, etična ekonomija.
Zveza ekoloških gibanj Slovenije je pripravila posvet z naslovom Kakovost zraka v Sloveniji in analiza okoljskega stanja v slovenskih občinah v letu 2015.
Podjetjem, obrtnikom in posameznikom, ki želijo navezati stike s poslovnimi partnerji iz Avstrije, Hrvaške, Slovenije, Italije, Srbije in Madžarske je bilo namenjeno Kooperacijsko srečanje »MEET4BUSINESS« v organizaciji Mariborske razvojne agencije / Evropske podjetniške mreže ter njihovih domačih in tujih partnerjev.
Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo je organiziralo Okroglo mizo z naslovom: Les in krožno gospodarstvo.
Obrtnikom, ki želijo poslovati v sosednji Avstriji, pa je bil namenjen posvet Obrtno podjetniške zbornice Slovenije in Območne obrtno-podjetniške zbornice Gornja Radgona z naslovom Opravljanje čezmejnih storitev v Avstriji - pasti in novosti v letu 2016.

Petek in sobota, 2. aprila sta poleg bogatega dogajanja na Obrtni ulici prinesla tudi delavnico Amaranta d.o.o. o pripravi permakulturnega vrta v sejemskem vzorčnem nasadu.

 

OSEBNA IZKAZNICA POMLADNEGA SEJMA

• Število razstavljavcev 150
• 5 sodelujočih držav (Avstrija, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovenija)
• Razstavni prostor 8.000 m2

 

OSEBNA IZKAZNICA SEJMA GREEN

• Število razstavljavcev 70
• 4 sodelujoče države (Slovenija, Avstrija, Srbija, Švica)
• Razstavni prostor 1200 m2

Sejma je obiskalo blizu 10.000 obiskovalcev.

 

 


 

RAZSTAVNI PROGRAM

 • gradbeništvo in obrt
 • urejanje okolice, orodja, ograje
 • gradbena mehanizacija, viličarji
 • strešne kritine, garažna vrata
 • energetika, peči, kamini, toplotne črpalke, naprave za klimatizacijo
 • predstavitev pomena lesa v gradbeništvu in bivanju ter razstava lesenih skulptur
 • komunalni program, vodovodni in kanalizacijski program, čistilne naprave

 

PREDSTAVTEV SLOVENSKEGA OBRTNIŠTVA

 • predstavitve ponudbe članov Sekcije gradbincev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in predstavnikov območnih obrtno-podjetniških zbornic Pomurja
 • Obrtna ulica z izdelki, storitvami in zaključnimi deli v gradbeništvu
 • predstavitev poklicev v gradbeništvu

 

PRAKTIČNI STROKOVNI NASVETI

 • svetovanja Ekosklada o nepovratnih sredstvih in ugodnih posojilih za večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb
 • brezplačna energetska svetovanja strokovnjakov ENSVET
 • predavanja in individualni gradbeni nasveti strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK

 

MLADI NA SEJMU

 • ponudba izobraževanja in prikazi znanja srednjega, višjega in visokega šolstva
 • tekmovanje kamnosekov
 • tekmovanje srednješolcev v polaganju keramičnih ploščic
 • tekmovanje osnovnošolcev v izdelavi fresk

 

 

 Aktualno na POMLADNEM SEJMU 2016

 

Tekmovanje kamnosekov / hala A1

Na letošnjem Pomladnem sejmu gradbeništva boste lahko v živo spremljali državne kvalifikacije SloveniaSkills v panogi kamnoseštvo. Zmagovalec se bo udeležil evropskega tekmovanja v poklicnih spretnostih EuroSkills 2016, decembra v Goetheborgu. Euroskills je tekmovanje mladih med 18 in 25 let v poklicnih spretnostih. Od tekmovalcev se pričakuje, da že imajo razvite poklicne spretnosti, torej gre za tekmovalce, ki so že zaposleni oz. že imajo delovne izkušnje. Poudarek je na aplikativnih znanjih in v tem smislu so sestavljene tudi tekmovalne naloge.

Slovenija se evropskih tekmovanj v poklicnih spretnostih EuroSkills udeležuje že od leta 2008, ko je nastopila v informatiki. Na zadnjem tekmovanju je Slovenijo zastopalo 15 tekmovalcev, v kar osmih poklicnih panogah: kamnoseštvu, lesarstvu, mehatroniki, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu ter kuharstvu in strežbi. Prav v kamnoseštvu pa je Slovenija osvojila srebrno medaljo.

 

 

 

Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Murska Sobota

Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Murska Sobota v sodelovanju s Pomurskim sejmom in Območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami Pomurja tudi letos vabi na Pomladni sejem učence 7. in 8. razredov osnovnih šol Pomurja. Učencem, ki izkazujejo interes in so motivirani za izobraževanje v gradbenih poklicih, prevozništva, energetski dejavnosti, komunali, urejanju okolja in ekologiji, bodo člani Območne obrtno podjetniške zbornice Pomurja predstavili sledeče deficitarne poklice: DIMNIKAR, VOZNIK, STROJNIK TEŽKE GRADBENE MEHANIZACIJE, MIZAR, SLIKOPLESKAR, AVTOSERVISER, KLEPAR-KROVEC, ZIDAR in TESAR.
Izvedeno bo tudi tekmovanje in sicer bodo učenci tekmovalnih ekip pokazali svoje ročne spretnosti in ustvarjalno žilico pri izdelovanju freske; restavratorja pa jim bosta najprej povedala nekaj več o tej obliki slikarstva.
Učenci in njihovi spremljevalci pa si bodo pod vodstvom strokovnega sodelavca Pomurskega sejma ogledali tudi celotni sejem in ostale aktivnosti, ki se bodo ta dan odvijale na Pomladnem sejmu.

 

 

 

Brezplačna individualna svetovanja in predstavitve za obiskovalce sejma in strokovno javnost

 • Gradbeni inštitut ZRMK – hala A

 • ENSVET – hala A

Podrobnejši opis aktivnosi najdete na povezavi:

 

V okviru mreže ENSVET svetovalci obiskovalcem sejma nudijo strokovne neodvisne nasvete o:

 • energetski sanaciji stavb ali energetski zasnovi novogradenj,
 • toplotni zaščiti zunanjega toplotnega ovoja stavb,
 • izbiri ustreznih oken, zasteklitve ter ostalega stavbnega pohištva,
 • izbiri ogrevalnega sistema in ogrevalnih naprav, regulaciji ogrevalnih naprav,
 • izbiri sistema za prezračevanje stavbe ali sistema za hlajenje,
 • uporabi OVE pri oskrbi stavbe z energijo,
 • izbiri ustreznega energenta glede na danosti lokacije in značilnosti stavbe,
 • zmanjšanju porabe goriva,
 • vodenju energetskega knjigovodstva,
 • uporabi varčnih gospodinjskih aparatov,
 • pripravi tople sanitarne vode,
 • možnosti pridobitve nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov za URE ter uporabo OVE, in o vseh drugih vprašanjih, ki se nanašajo na URE in OVE v gospodinjstvih.

 

 

Meet4Business  bisnode logojpg    mra   een

1. april 2016, Pomurski sejem, Gornja Radgona
Najdite poslovnega partnerja na področju GRADBENIŠTVA, ENERGETIKE, KOMUNALE, OBRTI in ZELENEGA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA

več

Mariborska razvojna agencija / Evropska podjetniška mreža organizira kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS, ki bo potekalo 1. aprila 2016 v Gornji Radgoni v okviru 3. Mednarodnega sejma trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga - GREEN ter Pomladnega sejma gradbeništva, energetike, komunale in obrti.

Kooperacijsko srečanje predstavlja edinstveno priložnost podjetjem, obrtnikom in zainteresiranim posameznikom za navezovanje stikov in izmenjavo izkušenj s potencialnimi poslovnimi partnerji iz Evropskih držav. Program je sestavljen tako, da omogoča podjetjem na podlagi vnaprej izbranih srečanj individualne sestanke s potencialnimi partnerji.

Tematska področja:
• zelene tehnologije,
• obnovljivi viri energije,
• gradbeništvo,
• arhitektura,
• varovanje in sanacija okolja,
• energetika,
• komunala,
• ekologija.

Program:
11.00 Pričetek registracije podjetij
11.25 Pozdravni nagovor
11.30 Bisnode speed networking in kratka predstavitev
12.00-.. Individualni sestanki s potencialnimi partnerji (trajanje sestanka 20 min.)

Dodatne informacije in prijava: Mariborska razvojna agencija/ Enterprise Europe Network, Jolanda Damiš, tel. 02 333 13 07, e-posta: een@mra.si ali na spletni povezavi http://een.mra.si/index.php?id=582&lang=sl


V pričakovanju vaše udeležbe vas prijazno pozdravljamo.

 

 

 

Spoštovani,


vabimo vas k ogrevanju poslovanja in ozelenitvi gospodarstva na Pomladnem sejmu gradbeništva, energetike, komunale in obrti v Gornji Radgoni!

Pomladni sejem bo poudaril pomen vitalnega obrtništva in podjetništva pri gradnji in obnovi, energetski prenovi, uvajanju obnovljivih virov energije, zaključnih delih v gradbeništvu ter urejanju okolice.

Pomladni sejem bo odprl sezono obrtniških del v graditeljstvu ter pri tem ponudil najboljše znanje, spretnosti, orodja, materiale in nasvete.

Ponujal bo gradbena orodja, mehanizacijo in materiale ter graditeljsko izobraževanje. Spodbujal bo rabo obnovljivih virov in varčevanje z energijo pri ogrevanju, klimatizaciji, razsvetljavi ter poslovnih dejavnostih. Nudil bo znanje, izdelke in storitve za področje trajnostnega razvoja, komunale in ekologije. Promoviral bo tradicionalne obrtne spretnosti in nove podjetniške dosežke ter posredoval znanje mladim generacijam.

Vabimo vas, da ponudite svoje izdelke in storitve ciljnim obiskovalcem iz sosedske regije Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske na razstavnem prostoru ter s sodelovanjem v pestrem spremljevalnem poslovnem in strokovnem dogajanju.

Naj vam zacveti posel na Pomladnem sejmu 2016!

 

A4 pomladni sejem 2016 prva

Prospekt Pomladni sejem

 

 

Zaključno poročilo Pomladnega sejma 2015

 

Utrinki s sejma 2015

 

 

 

 

Spletna stran uporablja piškotke.

Z uporabo spletne strani se strinjate tudi z uporabo piškotkov.

Se strinjam