Sobra glava1

SOBRA - 6. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja


Termin sejma: 22. - 24. 9. 2016  

 

pasica

 

Fotogalerija 

 

ZAVEZNIŠTVO ZAUPANJA - 6. MEDNARODNI SEJEM OBRAMBE, VARNOSTI, ZAŠČITE IN REŠEVANJA SOBRA 2016

SOBRA 2016, 6. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, bo od 22. do 24. septembra 2016 na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko predstavil opremo, znanje in najpomembnejše institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. S strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno – družabnimi prireditvami se na njem predstavljajo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije. Opremo za obrambo, varnost, zaščito in reševanje, namenjeno profesionalnim, prostovoljnim organizacijam in občanom predstavlja 100 poslovnih razstavljavcev iz 10 držav.

Pripadniki dolžnostnih in prostovoljnih organizacij ter občani bodo lahko na sejmu SOBRA spoznali najnovejša obrambna, varnostna, reševalna in zaščitna sredstva ter se na strokovnih posvetih seznanili z dobrimi praksami in novimi strokovnimi dognanji. Vsi, ki odgovorno skrbijo za varnost svojih domov, družin in premoženja bodo našli pripomočke in nasvete strokovnjakov za samozaščito. Obiskovalci se bodo lahko vsak dan preizkusili v spretnosti streljanja z zračno puško, v streljanju z različnimi simulatorji ter v varni vožnji na simulatorju vožnje z motornim kolesom. Zapeljali se bodo lahko tudi s pravimi vojaškimi vozili, poskusili enolončnice iz vojaškega kotla in uživali v nastopih Orkestra slovenske vojske. Spremljali bodo lahko nastope Garde, predstavitve spretnosti, opreme in znanja slovenskih vojakov ter nastope Športne enote Slovenske vojske. Mladi iskalci zaposlitve bodo lahko našli priložnosti za svojo karierno pot. Policisti bodo demonstrirali spretnostne vožnje z motorjem, delo s službenimi psi ter poučevali občane o samoobrambi. Najmlajšim so namenili poseben vzgojni kotiček, prav vsem pa ubrane glasbene nastope celotnega in različnih sestavov Policijskega orkestra. Uprava RS za zaščito in reševanje bo obiskovalce seznanjala o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o osebni in vzajemni zaščiti. Najmlajše vabi v petek na lutkovno predstavo. V petek bo za obiskovalce atraktivna in poučna tudi mednarodna gasilska vaja »Povezani v pomoč«, v organizaciji Gasilske zveze Gornja Radgona. Sejem bo svečano odprla Ministrica za obrambo, Andreja Katič. 

 

POSLOVNE PREDSTAVITVE

Proizvajalci in zastopniki proizvajalcev iz Slovenije in gostujočih držav bodo na sejmu ponujali najsodobnejšo oborožitev, transportna sredstva, elektronsko in optično opremo, informacijsko, komunikacijsko in laboratorijsko tehniko, pripomočke za usposabljanje, izdelke za preskrbo in prehrano. Na voljo bodo oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, prehranski paketi, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, gasilska ter reševalna vozila in oprema, pripomočki za orientacijo pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu.

Avstrijska podjetja namenske industrije bo predstavil gospodarski oddelek Avstrijskega veleposlaništva, poljsko obrambno in povezano industrijo pa Veleposlaništvo Republike Poljske. S predstavitvijo opreme bo sodelovala tudi avstrijska vojska.

 

PREDSTAVITEV SLOVENSKE VOJSKE

Pripadniki Slovenske vojske bodo obiskovalcem na delovnih točkah do potankosti razložili in predstavili specialnosti v svojih enotah ter z veseljem odgovarjali na zastavljena vprašanja. Prikazali bodo oborožitev in opremo pripadnikov različnih specialnosti. Predstavljena bo možna karierna pot v času zaposlitve v Slovenski vojski, tako v poklicu poklicnega vojaka, kot tudi podčastnika in častnika. Predstavitev SV bo potekala v treh sklopih: kot statične predstavitve na prostoru Z1 pred halo A, kot dinamične predstavitve v obliki reakcij poklicnega vojaka v določenih taktičnih situacijah na Osrednjem poligonu in kot obsejemska aktivnost. V tem sklopu bodo lahko obiskovalci na različnih lokacijah spremljali nastope orkestra Slovenske vojske, Garde ter Športne enote ter se preizkusili v streljanju z zračno puško in vožnjo z vojaškimi vozili.

 

SEZNANITVE VOJAŠKIH OBVEZNIKOV Z VOJAŠKO DOLŽNOSTJO

Uprava za obrambo Maribor bo 22. in 23. na sejmu izvedla seznanitve vojaških obveznikov letnika rojstva 1998 iz območja Pomurja in Podravja. Povabljenih bo 1802 vojaških obveznikov. Seznanitev se bo izvajala v hali B, s pričetkom ob 10. uri. Seznanjeni bodo z dolžnostmi in pravicami po zakonu o vojaški dolžnost ter z možnosti prostovoljnega vključevanja v Slovensko vojsko.

 

PREDSTAVITEV POLICIJE

Policija bo na svojem razstavnem prostoru v hali A in na zunanji ploščadi predstavila: splošne policijske naloge, varnost cestnega prometa, varovanje državne meje, delo kriminalistične policije in policijske forenzike, varovanje oseb, delo policije na vodah, specialno enoto, službene pse in konje, delo letalske policijske enote, zgodovino Policije in druge zanimive vsebine. Pripravili so tudi poseben kotiček »Policija za otroke«. V Hali A se bodo vrstili glasbeni nastopi seksteta in kvarteta Policijskega orkestra ter prikazi praktičnega izvajanja policijskega postopka in samoobrambe z različnimi rekviziti. Policisti inštruktorji bodo svetovali obiskovalcem tudi glede uporabe različnih samoobrambnih tehnik. Svoje spretnosti pa lahko obiskovalci vse tri dni preizkusite tudi na simulatorju vožnje z motornim kolesom. Na osrednjem poligonu bodo vsak dan svoje delo predstavili vodniki službenih psov, zadnji dan sejma pa si lahko na osrednjem poligonu ogledate tudi atraktivno vajo policijskega helikopterja in policijske gorske enote.

 

PREDSTAVITEV GASILSKE ZVEZE SLOVENIJE

Na razstavnem prostoru Gasilske zveze Slovenije bo predstavljena zgodovina slovenskega gasilstva ter organiziranost in dejavnosti. Poseben poudarek bo na usposabljanju in gasilskih tekmovanjih. Predstavljeni bodo tudi podatki o intervencijah ter zadnje večje intervencije. Obiskovalci bodo lahko spoznali gasilsko uniformo, delovno obleko ter čine in oznake, ki se uporabljajo v gasilski organizaciji.
Na sejmu bodo svojo dejavnost in opremo predstavili tudi domači gasilci iz GZ Gornja Radgona, ki bodo izvedli tudi Mednarodno gasilsko vajo »Povezani v pomoč«.

 

PREDSTAVITEV UPRAVE RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

Uprava RS za zaščito in reševanje bo na razstavnem prostoru v hali A2 in prostoru pred njo predstavila svojo organiziranost, glavne dejavnosti in opremo. Obiskovalci se bodo lahko podrobneje seznanili z dejavnostmi in opremo enot, služb in organov Civilne zaščite ter drugih operativnih sestavov društev in nevladnih organizacij, ki sodelujejo pri nalogah zaščite, reševanja in pomoči.
V sklopu promocijskIh aktivnosti, povezanih z varstvom pred naravnimi in drugimi nesrečami za predšolsko in šolsko mladino, bo pripravljen otroški kotiček ter kviz za najmlajše obiskovalce sejma. Za predšolske in osnovnošolske otroke prve triade bosta drugi dan sejma v dvorani 5 organizirani dve brezplačni lutkovni predstavi "Pikec Ježek" in "Gasilko Jež", v izvedbi lutkovnega gledališča Fru-Fru.

 

STROKOVNA PREDAVANJA IN NASVETI GRADBENEGA INSTITUTA ZRMK ZA OBISKOVALCE

Neodvisni strokovnjaki Gradbenega instituta ZRMK so na razstavnem prostoru v hali A2 pripravili bogat vsakodnevni strokovni program predavanj in svetovanj v zvezi z ukrepi ob naravnih nesrečah.
Predstavili bodo tipične poškodbe objektov, ki nastanejo ob naravnih nesrečah, kot so poplave, potresi, plazovi in neurja. Pojasnili bodo, kateri so prvi ukrepi, ki jih morajo lastniki opraviti sami, kakšen mora biti pravilen pristop za sanacijo konstrukcijskih elementov ter kaj je treba zagotoviti, da se vzpostavi normalno bivalno okolje. Prikazali bodo tudi preventivne dejavnosti, ki jih morajo redno izvajati lastniki zemljišč. To so izvedba ter vzdrževanje drenaž in odtokov, jaškov in jarkov, po obilnejših deževjih detajlni pregledi terena (razpoke, zdrsi, zastajanje vode, porajanje izvirov), ter nadomeščanje vegetacije pri strmejših terenih. Ravno tako bodo predstavili prve ukrepe, ki jih lahko lastniki izvedejo sami ob ugotovitvi pojava nestabilnosti pobočja (prekritje z neprepustno folijo, izvedba globokih drenaž za preprečitev dotoka vod). Opozarjali bodo, da je treba nemudoma vsako splazitev prijaviti lokalnim oblastem, pri obsežnejših plazenjih pa vključiti geologa ali geomehanika.

 

GORSKA REŠEVALNA ZVEZA SLOVENIJE

Gorski reševalci Gorske reševalne zveze Slovenije GRZS, ki letno opravijo okoli 400 reševalnih intervencij, bodo na svojem razstavnem prostoru v hali A2 predstavljali reševanje v gorah in drugih težko dostopnih krajih. Na sejmišču bodo v soboto 24.09.2016 med 12:30 in 13:30 uro dinamično predstavili uporabo reševalne opreme in reševanje iz višin v urbanem okolju, s pomočjo tehnike, ki jo uporabljajo tudi za reševanje v gorah in drugih težko dostopnih krajih. Gorska reševalna zveza Slovenije zagotavlja 420 kvalitetno usposobljenih reševalcev, z njimi pa prostovoljno sodelujejo tudi mnogi zdravstveni delavci in zdravniki, ki jih opremljajo s specifično medicinsko in reševalno opremo ter jim omogočajo mednarodna usposabljanja. Ena od dejavnosti GRZS je tudi pomoč Policiji pri iskanju pogrešanih oseb na težko dostopnem terenu.

 

OSEBNA IZKAZNICA SOBRA 2016

  • Razstavni prostor skupaj: 35.000 m2
  • Razstavne hale: 5.000 m2
  • Zunanji razstavni prostor: 10.000 m2
  • Predstavitveni poligon in demonstracijski prostor: 20.000 m2
  • Število razstavljalcev: 100
  • Število sodelujočih držav: 10

 

 

Zlozenka A4 SOBRA 2016 splet

Prospekt sejma SOBRA

 

Spletna stran uporablja piškotke.

Z uporabo spletne strani se strinjate tudi z uporabo piškotkov.

Se strinjam